Jan Vayne en Divine9

Jan VayneJan Vayne

Pianist Jan Vayne heeft improvisatie tot een ware kunst verheven. Of het nu om klassiek repertoire gaat of populaire hedendaagse muziek, het is een bijzondere belevenis om te luisteren en te kijken naar zijn virtuoze pianospel, maar bovenal om het te beleven.

Reeds op vierjarige leeftijd kreeg hij pianolessen en toen hij tien jaar oud was gaf hij al concerten en sleepte eerste prijzen in de wacht op concoursen.

Wars van tradities en met een groot gevoel voor vrijheid doorbrak hij de scheiding tussen pop en klassiek. Hij heeft zich vanaf die tijd erop toegelegd om dit motto op de meest uiteenlopende manieren uit te dragen.

Vrijheid laat zich niet vangen in hokjes. Deze gedachte staat bij Jan Vayne altijd voorop, zowel in zijn leven als in zijn muziek. Zijn uitzonderlijke improvisatietalent en gedegen opleiding zijn daarbij van essentieel belang.

De creativiteit en inventiviteit stromen onverminderd voort uit de aderen van deze kunstenaar.

Divine9

FazioliDe boodschap van Gert Kramer, bedenker van de Divine9 stemming, is om een getals- en gevoelsmatig fundament aan te bieden voor de creatie van een nieuwe realiteit, een nieuwe wereld. Een wereld waarin de mens leeft in balans met de natuur en in vrede met elkaar. Een wereld waarin je beseft dat alles met elkaar verbonden is en er tegelijkertijd ruimte is voor ieders eigenheid. Waarin diversiteit en ‘anders zijn’ wordt gezien als een kracht en niet als een bedreiging.

Divine9 is een nieuw geluid, hoorbaar licht, gestemd op het sleutelgetal achter de orde in de natuur: 9. Het getal van de stilte, de trilling van neutraliteit, waarin de mens vanuit zijn kern, zichzelf en de wereld met een meta-blik kan observeren.

Om een neutrale, faciliterende sfeer te creëren waarin een ieder zichzelf kan accepteren zoals hij NU is. Door acceptatie van het hier en nu, kan men desgewenst het proces starten om te komen tot andere percepties en een ander gedrag. Dit alles uit zich in de nieuwe stemming: Divine9.

Op 8 april speelt Jan Vayne op deze unieke Divine9 Fazioli concertvleugel; de enige in de wereld met deze bijzondere stemming.

Iemand schreef ons het volgende: ik heb gisterenavond het Divine9 concept onderzocht en nu pas begrijp ik waarom jullie dat event organiseren. Ik had het eerder nog niet door gehad wat er zo speciaal was aan het Divine9 geluid. Ik heb Divine9 gegoogeld en kwam op de website en heb de uitleg aangehoord wat die stemming nu precies is en hoe het anders is dan de gewone stemming. En toen ik de voorbeelden hoorde kreeg ik ook meteen door hoe het je kan raken! Goh, daar zou ik ook wel op willen ademen! Ik hoop dat mensen erdoor geraakt worden en het Divine9 geluid gaan onderzoeken om te snappen dat het anders klinkt en ik hoop echt dat het op 8 april wederom een succes wordt. Een ongelooflijk mooie ervaring.

Divine9

 

Je kunt hier het artikel lezen dat in november 2013 in de Volkskrant heeft gestaan over de eerste ontmoeting van Jan Vayne met Divine9: Artikel Volkskrant Divine9.

Meer info op www.divine9music.com.